• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Conversie Betekenis [2023]

Auteur: Marco Bouman

conversie betekenis

Conversie is zo’n begrip waar iedereen wel eens van gehoord heeft, maar niet precies weet wat het betekent.

Het heeft meerdere betekenissen, maar de meest bekende conversie betekenis komt uit de online marketing.

Conversie en vooral ook conversie optimalisatie. Op deze pagina geef ik de conversie betekenis en geef ik aan wat je doen kunt om de conversie van je webshop / website te verhogen. Conversie betekenis!

Inhoudsopgave

Conversie betekenis

Conversie is een term die in de online marketing vaak gebruikt wordt. Wat is nu conversie? En hoe bereken je conversie? Ook zie vaak begrippen als conversieratio of conversie optimalisatie verschijnen.

De conversie betekenis is de mate waarin jouw website / webshop van bezoekers concrete leads / klanten maakt.

Dit wordt vaak uitgedrukt in de conversieratio. Deze ratio wordt berekent door alle conversies te delen door alle gebruikers van je website.

Een conversie kan zijn:

De betekenis van conversie marketing in concrete zin:

 • Een aanvraag
 • Een ingevuld contact formulier
 • Een offerte aanvraag
 • Een download
 • Een order / bestelling
 • Een nieuwsbrief aanmelding

Hoe bereken je de conversie?

Wanneer je op zoek bent naar wat conversie betekent, is het ook handig om te weten hoe je dit berekenen kan.

Om de conversie te berekenen zijn er verschillende manieren. Het is echter handig om Google Analytics op je website te hebben geïnstalleerd, omdat het mits goed ingesteld de conversieratio kan berekenen.

De conversie wordt berekend door het aantal conversies te delen door het aantal gebruikers in een bepaalde periode.

Het aantal conversies zijn de doelen die je hebt ingesteld, zoals bijvoorbeeld een contactformulier of offerte aanvraag.

De conversie kan berekend worden door het aantal behaalde doelen te delen door het aantal bezoeken aan een pagina of website en vervolgens te vermenigvuldigen met 100% om het resultaat als een percentage weer te geven.

De formule voor het berekenen van het conversiepercentage is als volgt:

Conversiepercentage = (aantal conversies / aantal bezoeken) x 100%

Bijvoorbeeld, als er op een website 1000 bezoeken zijn geweest en 25 mensen die een offerte hebben aangevraagd, dan is de conversieratio als volgt:

Conversieratio = (25 / 1000) x 100% = 2,5%

Dit betekent dat de conversieratio voor de nieuwsbriefinschrijving op deze website 2,5% is.

Conversie en type bezoeker

De meeste mensen denken dat conversie vooral iets is wat je op je website kan veranderen (in grote lijnen is dat ook zo). Want hoe mooier, gepositioneerder, conversiegerichter, duidelijker, gebruiksvriendelijker je website hoe hoger de conversie. Dit klopt. 

Alleen wat vaak vergeten wordt is dat conversie ook erg afhangt van de kwaliteit van je verkeer, van je type bezoeker.

Heb jij kwalitatieve bezoekers op je website (een laag bouncepercentage en een lange sessieduur) dan heeft dit positieve invloed op de conversie. Conversie ligt dus ook buiten je website om.

Tips om de conversie te verhogen

conversie betekenis

Hier een paar tips om de conversie van je website te verhogen

 • Ultieme online strategie - Definieer een online strategie die aansluit op jouw doelstellingen en doelgroep. Kies de juiste online kanalen om jouw boodschap over te brengen en te zorgen voor een optimale online zichtbaarheid.
 • Slimme positionering - Zorg ervoor dat je jouw bedrijf op de juiste manier positioneert ten opzichte van de concurrentie. Analyseer de markt, kijk naar de sterke punten van jouw bedrijf en bepaal een strategie om jezelf te onderscheiden.
 • Onderscheid door USP's - Identificeer jouw unieke verkoopargumenten (USP's) en communiceer deze duidelijk en consistent naar de doelgroep. Zorg ervoor dat jouw USP's zich onderscheiden van de concurrentie en aantrekkelijk zijn voor potentiële klanten.
 • Contentmarketing - Creëer waardevolle en relevante content om bezoekers aan te trekken en te overtuigen van jouw expertise en meerwaarde. Zorg ervoor dat de content aansluit op de behoeften en interesses van de doelgroep en gebruik de juiste kanalen om de content te verspreiden.
 • Trek kwalitatief bezoek - Zorg ervoor dat je kwalitatief hoogwaardig verkeer naar jouw website trekt. Gebruik gerichte advertenties, SEO en social media om jouw doelgroep te bereiken en te verleiden om naar jouw website te gaan.
 • Top User Experience (UX) - Zorg ervoor dat jouw website een optimale gebruikerservaring biedt, door het ontwerp, de navigatie en de functionaliteit van de website te optimaliseren. Zorg ervoor dat de website snel laadt, responsive is en gemakkelijk te gebruiken is.
 • Creëer conversiepaden - Ontwerp conversiepaden die bezoekers stap voor stap begeleiden naar de gewenste conversie. Zorg ervoor dat de conversiepaden duidelijk en gestructureerd zijn, met duidelijke call-to-actions op elke stap.
 • Overtuigende teksten - Gebruik teksten die bezoekers overtuigen om te converteren. Zorg ervoor dat de teksten aansluiten op de behoeften en interesses van de doelgroep en de voordelen van jouw product of dienst duidelijk communiceren.
 • Hanteer Call To Actions - Gebruik krachtige call-to-actions die aanzetten tot actie. Gebruik duidelijke en opvallende knoppen of links, die de bezoeker verleiden om te converteren.
 • Minimaliseer conversie drempels - Maak het conversieproces zo gemakkelijk mogelijk voor de bezoeker. Minimaliseer het aantal stappen dat nodig is om te converteren, verminder het aantal vereiste velden in formulieren en maak het betalingsproces zo eenvoudig mogelijk.

Deze 10 tips zijn afkomstig van mijn artikel over conversie optimalisatie, daar staan deze tips uitvoerig uitgelegd!

gerelateerde conversie artikelen

Jouw hulp met conversie 

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:

online groei traject

 

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier :-)

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief € 1.450,- 
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman